Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

the spoken eyes

if your eyes could speak, what would they say? - Max, The Book Thief.

This word really inspiring me and well magnetised me to really describe little things that happen surround us and appreciate on it.
Ok. Here is what would my eyes could say.
There is a man who is floating around in between knowledge, pseudo-knowledge, uncertainty, stupidity and  arrogance and narcissism as well. He's getting older but his arrogance never get away. 
And there is a woman, who has a biggggggggggggg heart but sometimes, can be a little fainted-heart. But hey, she never shows that. Instead, she always spreading her love vibe that really soothing her beautiful children.
They got a broken sink and a suck kitchen that really made their life terrible. Only the woman cares and her children too about the suck kitchen, but the 'king' or the man didn`t even care as he lets (always be) others to clean up his own dishes.

langit Dia

kaki aku dan kau ini
pijaknya atas tanah yang sama,
dongak aku dan kau juga
pada langit yang terbentang itu jua,
bias dan hangat mentari yang sama
itu juga yang aku dan kau rasa,
udara yang sama juga
penyambung nadi aku dan kau, namun,
aku dan kau masih lagi angkuh untuk berkongsi
kongsi nilai - nilai insani hanya kerana
sempadan ilusi yang memisahkan kita?
p/s : my first piece that had been champak on Champak.

Irony

Irony.
Your degree in Syariah, Usulludin and afflicted Islamic Studies did not give credit for you to simply degrading people on their ignorance or ‘jahiliyyah’ about Islam. Different people different approach told ya. Instead, you should be the one who lead or just help between our brothers and sisters and seeking the mardhatillah together.

aku firefighter

Dia bagi api.
aku simbah ayaq.
dia bagi api lagi,
aku simbah ayaq lagi dan lagi,
tapi sampai satu tahap ayaq aku dah habis. aku penat.
rasa macam nak biaq ja api tu marak ja tanpa any defense dari ayaq. hint: api = ego, ayaq = sabar

jalan-jalan

kalau kita pilih jalan kita
jalan atas pilihan kita
bukan jalan yang semua orang lain akan lalu

pasti jalan tu jadi

jalan yang tetiba banyak duri
jalan yang pelangi dia selang dengan ribut petir
jalan yang kadang-kadang boleh buat aku fikir balik
ni "jalan" ke?

moga Allah permudah jalan-jalan jalan itu.

genital

sekarang ni aku tengah tengok drama "It's Okay, It's Love". Tujuan ultimate tengok ni sebab ada D.O . wakakaka
okay. cut the crap.
drama ni mainly based on psychology. sumpah best weh! ada sorang budak lelaki ni masuk wad psychiatry sebab dia selalu lukis gambar orang. part genital organ sebesar-besar alam. dengan, dia hidu gam satu. Kalau tak lukis, dia gelisah. dah la tak cakap dengan orang.
persoalannya...jeng jeng.
macam mana psychiatrist nak rawat dia. semuanya bergantung on how you see people. dalam dunia ni yang terbalik, camuk kacau fitrah dunia ni..nudity is something that welcoming dalam dunia ni. tapi kenapa tiba-tiba budak tu kena masuk wad.
bila doktor tu dah start masuk dalam dunia budak tu. baru doktor tu tau
yang budak tu lukis2 semua tu, bukan sebab dia ketagih seks ke hapa. cuma dia sedih sebab dia pernah nampak mak dia buat seks dengan lelaki lain. dia jadi takut. dia takut mak dia tinggalkan dia. drawing tu cuma his rebellion, his voice yang dia nak orang fa…

walk away or give a shot

Dalam hidup ini, kita boleh pilih untuk "walk away" or "give a shot".
Ada kala, "walk away" can be disastrous step that we had ever had. So do "give a shot"
[stop 5 minit.......blank]

Situasi 1 

Ada sorang budak perempuan ni ada masalah nak tentu whether dia sayang or not ayah dia. Sebab kisah dia bukan tipikal like any other girl yang always hope to be her daddy-girl. Sebab ayah yang dia ada bukan tipikal jugak.
Atas nama agama, ayah dia menghalalkan poligami dan budak perempuan ni hasil poligami lah. Boleh pulak halal ke haram ye? Haram bila ayah dia masih bekeupayaan untuk kerja tapi memilih menjadi raja di rumah without doing nothing yang generate nafkah.
bila jadi camtu dia benci ayah dia.
tapi time dia serabut nak spm, ayah dia comfort dia. dia sayang.
tapi time ayah dia pukul adik dia in public sebab kesalahan adik - tertinggal barang dalam teksi. dia benci.
tapi time dia jaga ayah dia dekat hospital. dia mula simpati. rasa bersalah sebab pernah a…

perasaan

perasaan itu kalau buta-buta ia 
disimpan dalam dalam
dijeruk lama lama

kadang-kadang boleh
meletus tanpa jangkaan
membelah angin sepi 
yang kononnya tenang 
tak berkocak

(sebab tu aku cakap kadang-kadang)

sebab aku tak meletus lagi
bagai ticking bomb tu

sebab aku cuba rasional logik
sebab aku cuba lembutkan hati
dengan menyebut nama Dia

Dia yang menenangkan hati ini
Dia yang membolak-balikkan hati ini
Dia yang Maha Berkuasa

maka, aku simpan lagi perasaan itu
jauh-jauh
dalam-dalam

sampai aku lupa akan perasaan itu lagi.

tak pun

heartless-no-emotion-kinda-android pon considerable

tapi dengan harapan
bergantung pada Dia

aku harap aku tak jadi meletus
gila dalam semberono melepaskan marah

hah! lagi satu

aku susah nak marah
bukan tak boleh marah
cuma aku cuba elak untuk marah
sebab kalau aku marah

macam-macam benda bodoh 
yang boleh buat aku
sesal.

tu yang aku nak elak
penyesalan.

[perang diri sendiri yang entah keberapa kali]

tua dan muda

kerut di wajahnya seakan-akan  menceritakan jalan panjang hidupnya satu realiti hambaNya di tanah Dia
garis-garis yang elok berlengguk  seakan-akan memujuk hati untuk lupakan segala cacat cela yang pernah ada untuk lantas lembutkan hati untuk memaafkan
Allah..

damai hati dalam menjamah menu marhaen bersama
sambil mencuri pandang wajah berkerut seribu itu
kesal dalam hati mula menjengah
bila mana pernah wujud perasaan benci
bila mana rasa ketidakadilan 
yang salah bertandang pada mulanya

akukah yang zalim
yang gagal bersabar dan bersyukur
atau diakah yang zalim
yang mendokong autonomi dewasa
atau situasikah yang zalim
yang hilang titik graviti sabar

p/s : kita semua perlu toleransi.

"I did not mean it, never!"

kadang-kadang kita sedih
dengan apa yang dia lontarkan (thought, critics perhaps anything ..)
bukan sebab kata-kata itu

sebab kita tak expect dengan kata-kata tu
sebab kita expect dia dapat kenal kita
dan tak kan sesekali luahkan kata-kata tu

kita harap yang dia dapat kenal kita
walaupun kadang-kadang
kita (at the moment) bukan kita
faham?

maksudnya
kita mungkin terbawak dengan emosi
yang sebab kita bertindak diluar logik 
senang kata "I did not mean it, never!"

betul la orang kata
"terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata...." (sambungkan sendiri, aku tak ingat)

p/s: i am sorry. but may you see yourself first? 

jiwa manusia atau android?

benda yang paling aku tak paham
semua org (mostly la kot) akan mempersoalkan itu ini
dengan nada dogmatik (tanya bukan untuk tahu atau cuba memahami, tapi untuk tunduk pandangan mereka)

contohnya, budak yang macam aku yang tergedik2 nak jadi doktor jugak.

"kenapa kau nak jadi doktor?"

"kenapa kau masuk bidang ni?"

banyak yang suka skeptis bila bertanya, job lain tak pulak?

kalau jawab sebab duit, 
baik buat bisnes,
doktor bukan gaji banyak sangat pon,
kan? 
HO around 4K lebih, dengan azab nya sekali (kata pengalaman depa2 yg jadi HO la )

kalau jawab (jawapan skema lama), nak tolong orang
rasa diri sendiri pon tak tertolong


bla bla bla yada yada

bagi aku,
senang fikir dan hadam
apa-apa ja pekerjaan kita - 
macam mana kita nak develop benda tu as one of the things nak gapai REDHA ALLAH!

sebab titik tolaknya bermula pada purpose of us upon this life 
as a muslim, we believe mankind is the khalifah and His slave.
matlamat didunia hanyalah temporary je
maka, carilah matlamat anda yang mampu …

ost of the week.

scar - BIOS 
ost secret garden

I turned around many times already
I laughed like it was nothing
Even if I lied to my heart without words
Are you wandering because you don’t know my heart  Suddenly I’m afraid, saying I love you
They’re not words I’m used to saying
With hardened lips, I love you, I love you
I am shouting those words on your back Because we breathe the same air
It would be too much to ask for more
As love keeps growing without knowing
Only scars are coming back Even though I’m hurt, I’ll be here
I can only smile when I’m next to you
Can’t be happy, can’t be changed
You’re the one I chose My bruised heart is full of scars
When I look back, there are only tears
I can’t see because you can’t find me
Even my love hides right away Because we can breathe the same air
It would be too much to ask for more
As love keeps growing without knowing
Only scars are coming back Even though I’m hurt, I’ll be here
I can only smile when I’m next to you
Can’t be happy, can’t be changed
You’re the one I chose Trying hard …

menangis 2.0

jiwa yang halus itu
mudah aja manik-manik kristal itu gugur (kristal la sangat, contain HCl ada la...) bilamana prinsip dan pegangan yang  diperkotak-katikan dihempap dihina
bilamana peluang untuk menjelaskan dicampak jauh-jauh
jiwa yang lagi satu setia mendengar
turut jua gugur manik-manik suci itu.
cerita adik. cerita bonding kami. datang solusi dari umi
untuk memaafkan.....
sebab it's not worth it to cry on
and all of us smile again..... alhamdulillah. 
Bumi Dia, 11:58pm 030614

menangis.

bila dia menangis,
tak kisah la apa jua alasannya,
pasti aku susah dan resah gelisah
untuk mencari kata-kata
bait-bait yang
mungkin balm her ached heart for a second
mungkin soothe her away from those troubles

but, it's me
who fail in emotion logics
who fail in words
can't just say it out through words

nak je cakap
"menangis je la, let it all out"
"Allah ada, jangan risau ye babe"

tapi my lips get locked right away
and just could say it out
after she wiped her tears away.

and most painful moments,
when others that hugged her
to comfort her.
not me.

                                                            Bumi Dia, 030514 2:04PM

disclaimer : internal struggle of ukhuwah. not lesbo k.

G. narcissim

subject : G
manipulated variable: egoism level
controlled variable: narcissism level

discussion :

when G is so all out about himself, being narcissistic all the time, being mister-know-it-all, yet never take a leap to trust others. Though he is the most hardworking ever person that you had meet, the most amanah ...

but with this kind of attitude, he never make it till now (leave the future to Allah), 
spending the old days with long time framed memories
that kept being told to his "terdekat"

I know within G's deep heart. the most apex of the heart perhaps, G's really sorrow inside out and sort of stumble..slowly.

but with the ego mastermind inside,
he never want to at least, listen.
or just keep silent momentarily 
to reflect everything back

but, he still refuse to do so
kept telling his mind
"i am who i am"
"untouchables"
"nah, you just a bundle of stupid people outta there that know nothing"

sigh.

helpless.

lost direction.

broken compasses.

but still, when …

doa manusia

manusia - manusia hanya akan terus berdoa  akan angan dan impian 
yang perlu dikejar ribuan tapak lagi
barangkali mungkin itu sebabnya 
banyak yang menangis bila mana 
yang dekat tebar hilang berjauhan
yang kasih jadi bom ledak dalam hati
bila mana semua orang 
lupa untuk senyum dan sayang
dengan yang terdekat juga doa
mungkin...
                                                                                     bumi Allah 030314 11:30PM 

Rambling on sickness

Assalamualaikum wbth :)


From all of those things that happened last night, night that everyone (for my course mates) should be studying for maths, final la kan. haha. But, we are having nice trip to hospital. 
I started to complain since evening lagi "asal aku penat sangat ah? " "haaaaaaaaaaaaaaaa (trying to breath so deeply).
after isya', the pain is getting painful. my chest is so tight but I still keep calm (padahal dah nangis2 sebab sakit sangat kat dapur). Nina thought the reason why I cried because i just don't finish yet covering maths for the next day. Hahaha yang tu lawak gila. just until my sayang-sayang (le housemates) insisted me to go to hospital. Mira cepat-cepat call jihah nak pinjam kereta. masa tu, my palms memang nak sejuk gila secara drastik. 
we went to ER, zana tolong register and I alone went to the ruang asma. Waiting for doctor more than five minutes after being checked by MA after he used stets. Then, doctor take over me and get the nebulize…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Zafirah's Instagram