Skip to main content

mental constraint week

Assalamualaikum wbth....

If I'm playing with the "what ifs". It was just nothing. No regret over the spill milk. 
The only slack ruins everything. Add Maths B+..... ( dah tak leh nak kata apa)

ya... The PILN and PIDN required all the elective subject A- . With the only one slack, I felt that studying medicine overseas just have been buried in the ground deeply... (ya. ak sedih)

Tapi. Aku degil jugak orangnya!!

Ya! I still apply the medicine course (PIDN lah.. tu pun rasa cam tindakan berani mati. heh)
My ummi and abah asked me...

"kakak! ambik yang aucms tu, dekat kepala batas. kakak kena ingat.. u are not fighting alone.. but globally!" (ya.. i knew that)

"kakak tengok orang2 yang lead bahagian critical kat hospital tuh... depa USM cabuk ja. (inside my mind.... "usm cabuk??? gi-la vocab ummi aku"). la.. tengok ja pakteh hang tu.." (=P) 

ya pak teh, professional dah.. jusa B tuu....

ya it's all true, babe! If I keep debating concerning the bla-bla-bla overseas, i will lose it anyway. yela.. if i scored straight a's berabuk, yakin la sikit. 


padan muka. cikgu ajar depan TIDO.
syukurlah ngan result kau kurang satu A.


.........my own tazkirah... (ignore.enough)


After being consulted with my ummi, then I decided to follow what did they say..


(Berkat ikut cakap ummi abah.. hopefully i will get it.. tak kesah la kat mana-mana pun.. kau masih berpijak di bumi Allah ini.)


Then, I click the programme code....

Premis 1 : DN 1402 (MD at AUCMS)
Premis 2 : DN 1101 (MD at UniKL RCMP, Ipoh)


he. enough said that i don't care what are the path that I have to undergo ... as long as it still medicine... tara hal punyalah... 

Closure - yes! I am all the more enthusiastic doctor wannabe. ;)





Comments

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…