Skip to main content

SHORT NOTICE # through and through

Assalamulaikum wbth...



tiada kaitan. sekadar suka dengan daun kering. a cue that seen everyday that life is short, enjoy it to the fullest divinely
 Sejak menjejak kaki ini di tanah Sarawak ini ( tiada mood lagi untuk lagu untuk aku postkan entri-entri pasal datang ke UNIMAS ini. I prefer explore the exeperiance to the fullest than i shared it.)

Kini mood itu datang menjengah di hati kecil ini.

Minggu Aluan Pelajar (MAP) yang berlangsung dan dikendalikan oleh semua LO (Liaison Officer) yang sangat bersemangat. There were so many things that we had to do it. By hook or crook, just do it. Things went very awesome when mingling with students with different background. Sarawakian accents sound sweet.. ahaha but i still need time to digest those accents well. Serious!

Registered earlier than the rest had me connected the ukhuwah with Kak Khai, Kak Izzah and Kak Farhana. Orang-orang hebat. Fullstop

Yesterday, Kak Shafa and her gang brought a group of Asasian ( termasuk ak, kakcik,hana, haziyah) to the The Spring.. and jalan-jalan Kuching. Indeed, i thought that was their strategy to do a usrah group for us.

Alhamdullillah.

Allah heard my pray to change for good. Then, Allah sent me to UNIMAS. Im on the right path now.

The, finally, I already have usrahmates...

zakiah, hickmah, afiqah, atikah, hawa, fatin, abibah fatin, intan, syuhada...

ok. good. i remember all their names.

Asar kelmarin diakhir dengan tangisan kesyukuran kerana dipertemukan Allah dengan orang-orang hebat disini. Sungguh... aku sudah ngerti kenapa Allah tidak menghantar aku ke UIA. Aku menangis kerana bersyukur aku berada dalam kumpulan-kumpulan yang mahu menegakkan ad-deen ini. Sungguh .. Dia Maha Mengetahui.

Semoga titik tolak perjuangan ini mampu untuk aku berjaya ke perubatan kelak. (Well.. i have no backup courses at all...)

p/s : Baju Melayu Hijau Serindit - Syud......

Comments

kiwi hijau said…
This comment has been removed by the author.
kiwi hijau said…
This comment has been removed by the author.
kiwi hijau said…
This comment has been removed by the author.
Anonymous said…
kalau semua org nak g uia,sape nak dok unimas kan?siapa nak suburkan dakwah kat bumi kenyalang ni kan?mungkin suasana kat unimas x macam uia yg mana kiri kanan depan belakang mostly pakai tudung labuh,,apa kata kita wujudkan suasana uia kat unimas,,kalau bukan kita sape lagi??Allah knows the best!let's treasure it!!may the force be with you

Zafirah's Instagram

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha