Skip to main content

Rant : Rindu, Memori :)

Assalamualaikum wbth..


start 1.56 am................

Disclaimer : This post uses Kedah accent. Haha.. I miss home!



Dulu masa aku kecik-kecik, aku selalu kena pi hospital

sebab aku lelah (asthma),

...........teruk kut..

tiap2 minggu kena pi guna inhlaer yang kat hospital tu.. (ok...ini exaggerate)

suatu hari tu, aku kena tahan kat ward dekat Hospital Kajang...

tak ingat sama ada masuk ward sebab lelah atau tercekik buah belimbing (this is my childhood history!)



lepaih tu, aku terjaga - teriak nak botol susu - lapaq la kot

masa tu, katil aku tepi tingkap - teriak lagi

teriak - sebab tengok ada abah kat luaq
         - dok kat bench, baca surat khabaq

teriak..sebab abah tak dak kat tepi aku..........


pastu, ada makcik yang tengah jaga anak dia
        tolong bancuh susu kat aku (aku 4-5 tahun kot masa tu)

terima kasih, makcik :)



ini off-topic,

terharu......

           sebab ada abah,
                    ada abah, yg tolong jaga aku,
                                   tak tidoq malam,
                                   walaupun tak leh dok dalam ward sebab ward kanak2 - org laki tak leh jaga. :(


                   ada abah,
                                yang maki hamun aku bila aku loqlaq
                   ada abah, 
                                yang pegang tangan aku bila lintas jalan
                   ada abah,
                                yang bagi nasihat bila dulu aku teriak sebab nak SPM
                   ada abah,
                                yang yakin dan support cita2 aku bila tak dak sapa percaya kat aku
                   ada abah,
                                yang marahnya pada aku bila aku kurang ajaq dengan dia
                                        (ops, aku juga remaja yg kadang2 suka sangat nak memberontak tapi aku selalu silent  
                                                 protest....)
                   ada abah,
                               yang concern pasai aurat aku even poyonya aku kadang2 rasa rimas
                   ada abah,
                             yang ceruq ayaq bila aku liat bangun Subuh...........................................

.....bila dok jauh nih, baru aku sedaq betapa susahnya untuk aku berdikari..... 

to get a firm grip in reality
to get some bravery to survive
to get to believe in myself

to ummi, abah....sori, i killed myself during my first-sem foundation study.

sorry





Comments

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…