Skip to main content

.....emosi ranap hukum pertama newton......


Aku, Kau, Dia and Mereka kata …….

….just leave it all to Allah. Everything will be fine. Put all your faith in Allah!!!.....

Tapi bila dugaan dari Dia datang,
Insan-insan itu yang akan cari jalan untuk elak dari hadapinya,
 Latihan kawad  clash dengan quiz bio esok harinya.
Sanggup skipped latihan kawad, study dalam bilik sorang-sorang.
Selfish! Selfish!!!
Kau cakap just leave it all to Allah??!!!
Tapi bila Allah uji sket, kau ambik langkah ‘ JUAL IKAN’ (baca : selfish).
 Kau bohong!
Kau hipokrit!
Kau munafik!

Bila exam dekat, the clock is ticking! , the last buzzer sound is merely to be heard!
 Kau ludah pada muka para muaalim dan muallimah!
Mata, tangan, gesture pada muallim, muallimah itu fakely!
Indah penuh tatatertib, penuh dusta!
Tapi hati focus dengan nota-nota ditangan yang punya keberangkalian keluar pada exam hari ini.
Kau Bohong!!!
Kau Hipokit!!

When the result came out,
Kau puas hati!! Kau bersyukur!!
Ini semua Allah tolong!!
Kau Bohong lagi!!! Kau lupa apa yang kau buat??
Pertolongan dari Y a Rabb? Atau istidraj??????
TIDAKKKK!!!!!
Dugaan itu semua
Tanda Dia Sayang,
Tanda bicara Dia,
Tanda amaran Dia,
Tanda kasih Dia,

Jangan kau atau aku sendiri kotorkan kasih suci itu
Dengan…
Palitan-palitan BUSUK keraguan kau!!!
Akan kasih suci Dia!!!

Tolong!!!!
  Aku, Kau,  Dia adalah muslim!!
Sejauh mana “ just leave it all to Allah” dipacak teguh di hati ………

Tolong!!!!!  Kejar Allah, Bukan kerja Dunya’

DISCLAIMER :

 ini post emosi. emosi hilang titik keseimbangan. emosi ranap hukum pertama newton. emosi gila raja diri, emosi setan! mungkin aku juga pernah ludah benda ini, mugkin aku juga buat kerja munafik ini. mungkin ludah ini akan terpalit ke muka sendiri! Moga Ya Rabb tidak murka pada hambaNya yang hina ini! post emosi yang ranapkan bahasa indah hiasan dunia Melayu.

030313/ 9:09PM


Comments

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…