Skip to main content

Study and Da'waa

Bismillahirrahmanirrahim.


Assalamualaikum wbth...


The last week is totally a heart-broke week ever along  I'm here. Yes! Last week, I did enjoy to participate in PBL Biology Session where my my team requires to discuss about a man, that finally diagnosed to have hypoxemia and plus, have a history on pneumonia. Of course, for a moment, the picture of a group of physicians is discussing a bout their patients. Hahaha.... (berangan jadi doktor sebentar yang tak mungkin seindah yang disangka).

Then, after finishing my very first PBL Sessions, some of my friends did asked me to terjah lecturer's room to get our chemistry test marks. I did have instinct that my my marks surely gone bad. I did read and revise but just don't no why i don't feel the zouq when studying. (masalah hati ???)

Then, the lecturer welcomed the four of us including me to get in his office. He asked us to sit first as he was already discussed something with two other my classmates. Just bumped in (exactly eavesdrop) their fornal chit chat - lecturer and students (got it?) 

Out of blue, the topic on having usrah while studying aroused. 

OH. wait. What?????

There is no need to go details for that conversation. Just heed the main point on that topic. On all the conversation, i could see that (oh... baru aku tahu!) Indeed, there are some people that marked a bad sign on having usrah. They said....

*mane lagi penting study ke usrah? study tu fardhu ain kan? usrah tu fardhu kifayah?*

for me, we don't have to be biased on usrah as we are the one who did  'mengfardhu kifayahkannya' 

All the satans' whispers did flow over my head as I did enjoy the usrah and getting involved in an Islamic Board here.  And plus, my result gone bad as what i did feel earlier... All the dirty thought were dancing over my head such as should i do get involve in this da'waa path as my result just get worse? was having usrah is the key point for my failure? (Arghh.... mula bergoyah semangat yang dibina untuk Islam! Sungguh aku manusia yang lemah)

Then, my evening gone bad as i keep thinking of it. I just need somebody to motivate me again.

After finishing my biology lab session, I wait in front of masjid. Try to call abah. When the times to say out all the things that really burden my heart, I got speechless and Abah try say again "Kakak, abah tak dengar nih, dekat feri.... and blabla'

Me : test kimia, result teruk. al least perlu dapatkan 80. and i just score 60 someting. Padahal soalan tu tak patut dpt markah camtu. masa nak tau result, kena jumpa lecturer dlu. pada hemat abah, abah rasa tak pa ka kakak masok jpmu dan join usrah. Abh rasa kak terlibat benda ni semua, kak memang akan jatuh ke? bagi pendapat abah macam mana?

*Rintihan seorang anak yang hilang mental coordination temporarily *

New Message appeared on my Motorola's screen.

Abah : Alhamdulillah. Pelajar-anak yang hebat, keputusan itu mengiringi pembelajaran kita. sabar dengan gandakan usaha berganda, pasrah berdoa dengan Allah, dan bertawakkal dengan Allah, InshaAllah, pasti Allah mendengar dan selesaikan hajat,hasrat dan munajat kakak. Jdikan kak, anak abah yang jiwanya besar. Hatinya kental dengan semangat waja, punyai tekad juang dengan jihad hadapi pelajaran kerana Allah. Mudah2an semangat dari abah menjana kuat semangat dan iman.

The tears burst! Speechless. Have to profound it again till reach the heart. Sungguh!

Another New Message appeared.

Abah : Kalau gerakan luar penyebabnya kakak fikirkan , boleh lepasakan jawatan. Kalau bukan kerana itu, teruskan. Abah sentiasa, terus menyokong setiap tindakan dan keputusan Kakak. K

 I did sleep in the evening as i could feel all my carotid artery and all of the blood vessels in my head did expands and even the Panadol couldn't aid at all. But, at the same time, did thinking what the best solutions in this really head-aching problems.

After that.... I sent a message to Abah.

Me : Ok! Jazakallahu khairan kathira abah. Ya... kak kena berjiwa besar. Doakan kak tabah dan terus ada semangat juang macam abah!

New Message again.

Abah : Alhamdulillah, Kakak dah sempurnakan keputusan terbaik lagi hebat untuk perkukuh iman minda kental. Kakak, Subhanallah. Almarhum Us Fadzil, Al Us Yahya Othman, TG Nik Aziz, TG HJ Hadi, Dr. Haron Din, Dr Aziz Hanafi adalah pimpinan utama Azhar, zaman mereka. Tetapi anak2 mereka ramai yang jd Dr., IR, pesyarah, penguam ,hakim. Jejaklah mereka anakku. .............

the message got longer. Expected. Abah juga seorang penulis. Yang masih lagi setia dengan sistem Zaba. Yang kadang-kadang berkerut-kerut dahiku untuk memahami bait-bait kata yang sangatlah banyak jurang perbezaan antara anak 1994 dengan anak 1954. 

Ya. Dunia jelmaan jahiliyyah zaman kini perlu kembali tautan hati dengan tauhid pada Dia! InsyaAllah! Letakkanlah aku di barisan pemuda-pemudi Islam yang teguh untuk menegakkan agamaNya. Semoga diizinkan Allah kata-kata seiring dengan kota!


p/s : study and da'waa... together!

Comments

Zafirah's Instagram

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha