Skip to main content

Ya Allah, Bantulah hambaMu ini.

assalamualaikum wbth kepada semua hamba Allah yang singgah di blog nih. Sengaja zaf beralih ke mod bahasa kita.. Hahaha..Alhamdulillah keputusan spmku tidak lah cemerlang sebagaimana rakan- rakan yang berjaya mendapat straight A's. Namun, aku percaya perancangan Allah ialah perancangan yang sebaik-baiknya, Tak Percaya ??? Tengok ayat kat bawah nih Al-baqarah 2 : 216


Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.

Kan saya dah cakap. Faktor yang membuatkan saya masih lagi ayat ni.. Hehehe... ad sekali masa tazkirah dengan Ustazah Fadhilah Sharipah. Jenuh la dok menghafal ayat ni.. haishh.. gelap hati ke aku nih sampai jenuh sangat nak ayat sekerat tU. Tak semestinya apa yang kita suka tu baik untuk kita dan juga apa yang kita tak suka tu tak baik untuk kita. That what i can roughly translated from that verse.

Sebenarnya.. everthing got very complicated lepas spm nih. Aku memang dah keras hati nak kejar medicine nanti walaupun result ku hanya 1 A+, 3A, 4A- dan 1B+.. Aku tau masih banyak lagi pelajar luar sana dengan result yang super gempak tu. Entah laa. namun aku sepanjatkan syukur pada Allah Azzawajalla. Kadang-kadang orang cakap "IT'S NOT ABOUT YOUR INTEREST AFTER ALL"..

Kelmarin aku tolong sahabat lamaku semasa aku masih di SMK Sungai Karangan, Fatin dan Fatihah pasal nak apply kursus perguruan lepasan spm. Depa siap beli no. pin dah. Pastu, aku chat kejap ngan ex-dormate aku, Aina Kausar ( straight A's Scorer... huhu add math die A+ kot.. math A.. pandainye budak) she also apply for the "chekgu". Dan my stand pon mula goyah sket2.... budak straight pon apply cikgu, ko ap kes tak nak apply cikgu. That q's flying over my head. Sungguhlaa. aku nie lemah.

Today lak punya crita. aku sembang ngan Cikgu Fitri ( Now..teaching biology at SMK Sungai Karangan.. Yela.. ak kan online dalam makmal kat cni. umah aku mne ad tenet.. hatta laptop.. sume da rosak)
Cikgu fitri tanya aku camne belajar bio and how my former teacher thought. Dan berjela lah explaination aku Hahaha

he advised me kalo dah tetap pendirian, u just go for it lah.. Okk!!!!! Zaf!! ganbatte!!

Medicine- i know how hard you are even i don't feel it yet.. But I know... Aku Nak Jadi Doktor!!!
InsyaAllah..

Comments

Zafirah's Instagram

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha