Skip to main content

Aku di dalam bas buruk ini

aku di dalam bas buruk ini
bagaikan burung helang
tajam memerhati
ragam dan karenah
penduduk bumi ini

aku di dalam bas buruk
bagai 1001 pengajaran
yang aku dapati

walaupun dalam bas buruk
aku lebih menghargai
erti hidup di bumi ini

ragam dan karenah
penduduk alam ini
banyak pengajaran dalam
hidup

aku di dalam bas buruk
melihat seorang bapa
merenung kebingungan
pabila melihat poketnya
sambil menatap wajah suci
isteri dan anak-anaknya
yang masih tersenyum ceria
bagaikna tiada apa-apa
yang berlaku

aku di dalam bas buruk ini
melihat sepasang suami isteri
yang hijabnya ditutupi
hanya hati pengganti mata
masih mampu memimpin tangan
anak-anak kecil mereka

aku di dalam bas buruk ini
melihat seorang wanita tua
gigih bekerja didalam bas buruk ini
demi melihat masa depan anaknya
lebih baik daripada bas buruk ini

aku di dalam bas buruk ini
hanya mampu berdoa kepada Ilahi
agar mereka menemui
kebahagiaan hakiki.....

aku di dalam bas buruk ini
hanya mampu melihat sahaja
betapa lemahnya aku
hanya Allah yang tahu..
namun..
Aku jadi lebih insaf!

p/s: tetiba mood had turned on to puitis lak.. pengalaman mendewasakan aku..
sbab tu aku suka naik bas.. he3.. for those yg copy n paste tu.. minta ler
kebenaran pemiliknya dulu.. he3 but ad ker yg nk cnp??
moga terdetik keinsafan dlam diri kita... insyaAllah

Comments

Admin said…
Salam, U pernah amik UKKM kan? Blh tak kasi sikit tips kat http://smkpuchongutama1.com/kolum-happenin/ukkm-ujian-kecenderungan-kemasukan-mrsm
TQ
ye. penah...
tips??
insya'Allah... but maybe later on kot
cos.. im quite busy nowadays wif physics assgnment

Zafirah's Instagram

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…