Skip to main content

Sharing. Unimas. Asasi.


Assalamualaikum! 

Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah.
Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2.
Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.

Ok. One by one dulu. Heee

Asasi Sains Hayat
Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.

PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik umo sekian2, batuk sekian… then bincang pasal case study tu. Ist meeting, bincang all the terms yg susah nak paham. 2nd meeting, present balik masing2 punya bahagian. Dan PBL dijalankan fully dalam English. Jangan risau, take this opportunity to improve our English. Masing2 dalam peringkat belajar, so what kalau kita buat salah masa belajar. At least, we gain that precious experiances.

Biology kat sini memang banyak gila sentuh pasal plant, haiwan, evolution bagai. Sebab foundation ini bak kata lecturer, platform untuk menyediakan diri kea lam degree di unimas. Sebab masa degree, ada kos haiwan dan tumbuhan! Subjek chemistry agak details. Setiap batch, mungkin lecturer akan ubah2 sket subtopic ke apa. So, lecture notes sangat2 la penting.

Test, kuiz semua ada. Ok
Elektif : Universal Values ( ni masa 3rd batch – mungkin berubah2 ikut batch, subjek ni nak senang paham macam moral gitu.)
Untuk Asasi Sains Fizikal, yang pasti tak ambik biology. Budak2 fizikal selalu lgi hyper dari budak hayat. (Orang kata bukan aku!) Lab physics depa kejap je, ada certain topic bleh siap 30minit je. Tapi budak hayat, start pkul 2 balik pukul 6. Haha…. Slides lectures sikit, heaven gila tapi part nak kena hafal semua formula, yang tu la kot sakitnya. Sebab exam tak diberi formula ya adik2, ni bukan kertas fizik spm dulu2.

Maaf. Tak banyak info sal asasi sains fizikal. Saya budak hayat~~

Sini memang banyak kokurikulum! Dan kat sini anda akan ada banyak grup. Group English, group lab, dan etc, etc. First sem, my batch kena buat koir. Group aku johan. Hahaha. Tiap2 malam la practice bagai. Video competition la ( ni siap ada award bagai aka AVA – asasi video award). kawad yang dah tak Nampak macam kawad. Dan memang sangat2 sibuk. Akan ada konflik disini, masa nak self-study la, masa nak kena jumpa meeting2 bagai.

English class sangat fun! First, lecture mungkin akan focus sket untuk MUET. However, depends dekat 
lecturer. Everyone akan buat debate, acting – dan memang ada interclass drama competition dengan debate as well. Dan penutup my English class, tengok movie hantu yang buat aku tak leh tdoq lepas tu. Bravo! Bravo!
Subjek IT jugak sgt tough. Sebab unimas ada course IT.  Subjek ok ja. Masuk sem 2, blaja programming bagai. Language C++ Akan ada projek IT. Group jugak ni. Kena buat proposal dan presentation. Presentation sgtla banyak. Harap bersedia. Apapun, enjoy it. It’s a part of growing up. Chill.

Adik2, control your time and action. Just don’t let it control you instead.

Jadual memang start pukul 8. Abis pkul 12. Then pukul2 start balik untuk lab.

Makan kat sini memang kena beli la. Kalo memang nak makan ikut waktu breakfast, lunch, dinner, supper bagai macam kat sekolah dulu. Memang tak la. Rindu gila DM. huaaaaa  Bersyukur ada DM dulu, dah masuk u life, baru nak rindu3 lak dgn makcik dm semua. Haha. Tips jimat, share lauk dengan kawan – maksudnya beli byk2 terus untuk 2,3 orang makan ke. Depends la. Beli roti buat stok untuk breakfast ke. 3in 1 drink ke. Memasak memang tak dibenarkan. Tapi ada je a few classmate yg buat cenggitu. T_T

Sini ada MPP – Majlis Perwakilan Pelajar. Election akan dibuat. JPMU- Jawatankuasa Pengurusan Masjid Unimas. JPMU dipilik oleh DAMAI, badan islam dekat unimas. Alhamdullilah, memang dapt jumpa akak2 abang2 hebat dalam study dan dakwah. Impressive.

Sini, Alhamdulillah ada usrah. Dekat kampus induk ada IKRAM, ISMA, PEMBINA. Boleh google sendiri la kot. Mana2 jemaah – pilih la ikut Jemaah mana yg suka. Seronok, dpt daurah, jaulah sama2. Pergi lundu ada laut semua untuk daurah. Jaulah dekat matang. Kat sini, orang akan mempertikaikan dan ada ja mulut2 tak berapa sopan la kot. Contohnya, “masuk usrah nanti tak sebuk ke” bbla bla.

Kita yang control action kita. And there’s no such thing nak kata sebab usrah ni la, result aku teruk la apa la. Salahkan diri sendiri, jangan point it out randomly. Yang penting, sejauh mana experience yg kita dapat tu dpt mematangkan diri sendiri balik. I admit my pointer is not so good rather than spm dulu. But, yeah…. Upside down, jatuh bangun, kegagalan, kejayaan tu semua dugaan dan ujian. Welcome it and endure it. Sebab nothing is overburden to His slaves.

Apa-pun, tajdid niat selalu. Masing2 ada cita-cita, jadi doctor la, engineer, biotech, geoscience, zoology dan segala mcm jenis yg kita akan persue, tu semua adalah alat. Alat untuk matlamat2 kita yang sebetulnya untuk menggapai redha Allah. Alat untuk contribute balik terhadap agama. Dan janganlah pula kita sempitkan minda kita semua, hanya a degree up on the wall adalah benchmark kejayaan seseorang. That’s a totally no=no.

Zenith kat sini. Saya, Nurul Nadzatul Farhana – Hana! (merangkap rumet terchenta…), Kakcik – Siti Syazwani, Nazatul Izyan, Hazi :)

aktiviti jpmu - tukar langsir

nota (kawan's + library)

JPMU MUSLIMAT :) 

tasik dekat kampus timur. tadaaa.. jaga2 bewak. k

masjid kampus timur

kawad group saya!

kredit: insta kwn, program jpmu :)

lecture hall dekat kampus barat. cantik kan!

group biology. lab bio. :)

p/s : gmbar nak nak tunjuk life dkt unimas, nak tgk lain.. google sendiri la ek. Hee gambar zenith yg lain, tak sempat nk minta kebenaran. so, xdelah mknanya. aseef!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Warmest heart,
Nur Zafirah binti Azmi
12082013
03:21AM
Ohio!


Comments

Anonymous said…
Sambung degree dkat mana skrg?
Anonymous said…
Sy Hani, bekas asasi unimas 13/14. Nak tau akak smbung mana sbb sy nak smbung course yg tiada dkat unimas tp x tahu prosedur mcm mana. Mgkn kkak bole tolong? :)
kariwatape said…
oh ok :) well, I just simply went to another uni. tak guna procedures apa2 pun. nak tnya apa2 lagi, guna emel akak.

Popular posts from this blog

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…